Pools Online logo
Inloggen cursisten

Zomercursus Pools in Polen – Een maand met z’n tweeën naar Polen werd alleen naar Polen. Ga je dan met de auto of vliegen?

Vanuit Groningen, voor mij het dichtstbijzijnde vliegveld, kom je voor zeer betaalbare prijzen tot

Gdansk. (Je betaalt je alleen scheel aan bagage, als je meer dan handbagage bij je hebt). Ik zou

dan met de trein of de bus verder moeten, want mijn eindbestemming is Warschau. Zelfstandig

met de trein door Polen reizen vond ik wel een uitdaging.

 

De Duitse cabaretier Stefan Möller heeft een lovend boek geschreven over de PKP, de Poolse spoorwegen. Wat zou het eigenlijk vanuit Nederland kosten, om het helemaal met de trein te doen? De prijzen waren vergelijkbaar met de rechtstreekse vlucht naar Warschau. (Iets meer dan 130 Euro).

Nu wil het toeval dat ik vlak bij de Duitse grens woon, dus op GoEurope zocht ik op wat een vertrek uit Leer vandaan kost. Toen bleek dat ik voor het zelfde bedrag heen en weer kon met de trein. Dan zou ik midden in Warschau staan. Dat was helemaal mooi!. Degene, die mij naar de trein zou brengen, woont dichter bij Meppen dan bij Leer. Vanuit Meppen is het zelfs mogelijk om voor minder dan 50 Euro naar Warschau reizen. Daar kan geen busmaatschappij tegen op, want de stoelen in de Duitse treinen hebben verdacht veel weg van onze eerste klas coupé's en aan boord vind je een restau-

ratiewagen met verse broodjes en koffie.

De Poolse spoorwegen doen er nog een schepje boven op. De bij ons in het vergeetboek geraakte railtender met serveerwagen a al Wagon Lits komt je na instappen gratis koffie, thee of een flesje water brengen. Bij hem kun je ook je bestelling opgeven als je niet naar de restauratie- wagen wilt. Korte tijd later wordt je warme Pierogi in de coupé bezorgd, waar iedere zitplaats van een stopcontact is voorzien, zodat je onderweg je laptop op kunt laden om een film te bekijken.

Twaalf uur na instappen stond ik midden in Warschau. Onderweg was ik twee maal overgestapt. In Rheine kostte me dat een kwartier en op Berlin-Ostbahnhof had ik een uur om heerlijk binnen het stationsgebouw te winkelen. Het was er alleen bloedheet. Toen realiseerde ik me dat ik al die tijd in coupé's met airco had gezeten. Tenslotte voor 20 Zloty met de taxi naar de

eindbestemming. Dat is omgerekend minder dan vijf Euro. Mijn bagage was te zwaar. Daar had ik misschien niet

eens mee aan boord van een vliegtuig gemogen. Dankzij hulpvaardige Duitse conducteurs en hoffelijke Poolse

heren verliep dat nu probleemloos.

.
Bel direct: 0611734944
Hulp nodig? Chat met ons