Na drie cursussen Pools in Nederland en een taalschool in Krakau heb ik dit jaar gekozen voor een summer school van de universiteit in Warschau.
De belangstelling is groot. In de collegezaal met 220 stoelen zitten studenten op de trap vanwege plaatsgebrek. Dat is niet zo gek, want veel studenten kwamen in aanmerking voor een beurs van Polonicum, die de cursuskosten (2500 ZL) en de verblijfkosten in het studentenhuis (44 ZL per nacht) afdekken.
De groepen uit Duitsland en Azië zijn het grootst. Ik ben de enige student uit Nederland. De eerste dag lopen er twee begeleidsters mee van het studentenhuis naar de campus. De motivaties (hobby, studie) zijn divers en ook de leeftijden lopen ver uiteen. Na een introductie in het Pools en in het Engels wordt het programmaboekje uitgedeeld. Ik merk dat ik mijn eigen plaatje heb ge-kleurd. Op basis van mijn ervaringen in Krakau, waar 's morgens taallessen worden gegeven en het cultureel programma bij intekening plaats vond. Dat gaat hier even anders. "s Morgens taallessen, 's middags cultuur snuiven, soms zelfs met een programma, dat 's avonds doorloopt. Ook in de weekenden staan musea-bezoeken en kookworkshops in het boekje. Na de introductie wordt een intake-test gedaan en vastgesteld of je beginner (taalniveau A), gevorderd (B) of very advanced (C) bent.
De ruim twee honderd studenten worden verdeeld over 18 niveaugroepen. Bij taalniveau A wordt Engels als steuntaal gebruikt. Voor wie B heeft gescoord, maar toch een Engelse uitleg wil, is er een dakpangroep mogelijk. Bij het cultureel programma voor de middagen staat telkens een A, een B of een C, zodat je weet welk programma-onderdeel bij jouw niveau past.
Voor de eerste dag wordt de groep in tweeën gesplitst ( Engels en Pools), voor een rondleiding over de campus, die vanwege de hitte wordt ingekort tot anderhalf uur. Aan de hand van oude foto's wordt onderweg getoond hoe het was en wat er met restauratie bereikt is. Naast de oude gebouwen is op (forse) loopafstand ook een nieuw gedeelte gebouwd, waar het instituut voor neofilologii - wij noemen dat moderne talen- zijn onderdak heeft gevonden.
Een Pool kan niet zonder zijn geschiedenis. Voor hem of haar is dat veel meer onderdeel van het dagelijks leven dan wij ons kunnen voorstellen. Van de eerste tot de laatste minuut krijgen we dan ook gemeld welke beroemde zonen van Polen er gestudeerd hebben en wanneer de eerste vrouw de universiteit van Warschau bezocht. De gids verliest de aandacht van de groep door de hitte. Uiteindelijk staan zo'n 100 studenten bij het standbeeld van Copernicus verkoeling te zoeken bij een watersproeier in plaats van aandachtig te luisteren. Als het weer koeler is gaan we zelf wel op onderzoek uit. Als je nieuwsgierig bent naar je eigen kennis van het Pools, kun je de intaketest doen op de site van Polonicum. Hoe verder je komt, hoe hoger het niveau.
Er zit ook een oefening in, waarin de eerste woorden van bekende Poolse liedjes en gedichten moeten worden afgeschreven. Dat lukte amper iemand. Wie kan dat wel?