Pools Online logo
Inloggen cursisten

Dieuwke – de grammatica bleef voor mij een mysterie.

Ik ben heel blij met de cursus Pools van Richard . Wij zijn bijna 12 jaar geleden naar Polen geemigreerd. We hebben hier een boerderij met gastenkamers. Het was me al heel snel duidelijk hoe belangrijk het is om de taal te spreken, maar waat een moeilijke taal is Pools! Het duurde wel twee jaar voordat ik iets kon maken van de brei van s en z klanken en nog eens twee jaarvoordat begon te snappen wat een zelfstandig naamwoord was en wat een werkwoord.

De grammatica bleef voor mij een mysterie. Omdat we aan huis werken met voornamelijk buitenlandse gasten en ik ook nog vanwege mijn niet al te goede gezondheid behoorlijk aan huis gebonden was, bleef de voertaal bij ons Nederlands. Ik heb een paar cursussen geprobeerd met cds en boekjes, maar telkens als het wat moeilijker werd verwaterde mijn goede voornemen om er regelmatig aan te werken. Ook heeft een buurmeisje geprobeerd om me pools te leren, maar de voortdurende rijtjes van grammaticale vervoegingen zorgden ervoor dat de motivatie ver te zoeken was bij mij.

Toch heb ik vorig jaar maar weer de stoute schoenen aangetrokken en me opgegeven voor de cursus Pools voor beginners van Richard. En tot mijn plezier bleek ik al snel het niveau van de gevorderden te hebben. Het bevalt me heel goed en ik leer eindelijk de prachtige maar moeilijke Poolse taal! Het is voor mij vooral erg stimulerend om wekelijks een conversatie uurtje te doen met Richard.

De cursus is onze handgreep hierbij, maar Richard geeft de ruimte om hiervan af te wijken. De cursus is ingedeeld in hoofdstukken die beginnen met een verhaaltje. Ik lees de verhalen, vertaal met google en de woordenlijst die erbij staat, en lees de bijbehorende grammaticale uitleg. Hier ga ik niet te lang over nadenken, want ik ben niet echt in de wieg gelegd voor het in mijn hoofd stampen van kennis. Vervolgens doe ik een aantal van de oefeningen die bij de les horen. Tijdens de conversatie voeren we een gesprek met deze stof als uitgangspunt. Ik weet zeker dat ik nog veel sneller de taal zou leren als ik de discipline had om meer uit mijn hoofd te leren, maar ook zonder dat begint het te komen.

Omdat ik de grammatica begin ‘aan te voelen’. Ik leer nu op een heel ongedwongen en natuurlijke manier Pools. De cursus van Richard en zijn manier van lesgeven werken daarom heel goed voor mij: een goede theoretische basis gecombineerd met een ongedwongen ruimte om vooral veel te kunnen praten en de taal eigen te maken. Bovendien ben ik vrij om overal de les te volgen omdat we via skype wekelijks de conversatie doen.

Hoe leer ik Pools

Bel direct: 0611734944