Pools Online logo
Inloggen cursisten

Dag 7 De politiek leeft hier. Mensen staan langs de straat met motto-borden, terwijl aan de overliggende zijde voorbijgangers spontaan groepen vormen en het V-teken maken.

Het middagcollege gaat over de culturele hoogtepunten van Warschau. Voor vertrek heb zeker vier reisgidsen over Warschau gelezen en minstens zoveel over Polen, zij het langer geleden. Deze mevrouw heeft met haar verhaal over de zeven nobelprijzen voor Polen, beroemde vorsten en adelijken en dito kunstenaars weinig nieuws verteld. Toch was het wel aardig om naar te kijken. Ze had haar presentatie verlevendigd met muziek- en dansfragmenten. Het enige voordeel is dat mijn geheugen opgefrist is. Ik ben namelijk zo stom geweest om geen een reisgids in mijn koffer te stoppen en zat daardoor zonder plattegrond in Warschau, zodat ik er een moest kopen.

Toen ik de eerste keer in Polen kwam, werden overal handtekeningenacties gehouden om de Euro in te voeren. Nu zijn de Polen gefixeerd op hun grondwet. De politiek leeft hier. Mensen staan langs de straat met motto-borden, terwijl aan de overliggende zijde voorbijgangers spontaan groepen vormen en het V-teken maken.

Inmiddels ben ik door het Poolse geld heen, dat ik meegenomen had en wil ik mijn Euro's omwisselen. Naïeve Nederlander die ik ben, ga ik daarvoor naar de bank. Maar dat moet je hier echt bij een kantor  = wisselkantoor doen. De bankemployee wijst me de weg: drie keer rechts. Meteen moet ik aan mijn vader denken, wanneer hij een cabaretier citeerde: drie keer links is ook rechts? In dit geval lag het toch iets anders. De bankemployee had zijn eigen humor: Na drie keer rechts stond ik op de stoep van het ministerie van financiën.

Gefrustreerd loop ik bij de eerste beste kantor naar binnen, die ik tegenkom. Ik schrik van het verschil tussen aan- en verkoopprijs. In mijn hoofd deel ik iedere prijs steeds door vier om het bedrag in Euro's te krijgen. Met deze tarieven is delen door drie reëler. Bij een volgende kantor zie ik dat het nog erger kan. Kortom: de volgende keer gewoon weer naar de geldautomaat. Dan kun je kiezen of je het bedrag in Euro's of in Poolse valuta wilt afrekenen, net zoals bij iedere pinautomaat. (Advies: kies voor Euro's, want soms wordt je saldo niet meteen aangepast en dan kan je dat indien nodig zelf uitrekenen). Bij mij in het dorp is na protestacties weer een geldautomaat geplaatst. Met de geldautomaat-dichtheid is het in Polen een stuk beter gesteld. Als je niet voor Euro's kiest, moet je aan het eind van de maand nog wel rekening houden met de afschrijving van bankkosten. Kosten voor of kosten na, ik kan voorlopig weer eten in de mensa, waar ik op mijn studentenkaart van de NHL gewoon korting krijg, zodat ik voor nog geen vier Euro geniet van soep, een stevige maaltijd en compote.

Bel direct: 0611734944