Dag 22 Lands wijs, lands eer. Ik adviseer drop en menthol. De Oekraïense klasgenoot weet niet wat drop is, dus ik heb een zakje drop voor hem gekocht. - Pools Online
Pools Online logo
Inloggen cursisten

Dag 22 Lands wijs, lands eer. Ik adviseer drop en menthol. De Oekraïense klasgenoot weet niet wat drop is, dus ik heb een zakje drop voor hem gekocht.

We behandelen het menselijk lichaam. De docente wijst een lichaamsdeel aan en wij moeten het benoemen. Dan volgt een tekening van het menselijk lichaam waar we de juiste benamingen bij moeten schrijven. Als dit huiswerk was geweest, had ik er mijn beeldwoordenboek naast gelegd. Ik heb in Duitsland een beeldwoordenboek Duits-Nederlands en Duits-Pools van dezelfde uitgever gekocht en waar mijn Duits tekort schiet zijn ze prima in combinatie met elkaar te gebruiken.

Toen ik laatst in een Pools huis aan het koken was, wees ik tijdens het koken alleen maar het plaatje aan en spontaan kwamen de benodigde zeef en pollepel uit de kastjes. Van Dalen heeft een serie beeldwoordenboeken, maar helaas geen Pools-Nederlands. Wel hebben ze een serie miniwoordenboeken, die heel handzaam zijn in je handtas. De mijne is nat geworden en daardoor onbruikbaar, maar ik ga beslist een nieuwe kopen.

Daarnaast gebruik ik een dik blauw woordenboek wat uitgegeven is door Kluwer, maar waarvan ik niet weet of het nog op de markt is. In het bedrijf van mijn man werkte indertijd een aantal Poolse bouwvakkers. Er had er één een enveloppe nodig en tekende op een wit A4-tje twee diagonale lijnen. Toch had ik een uur nodig om te begrijpen wat de beste man bedoelde. Ik ben daarop het dorp ingegaan en tot mijn stomme verbazing stond daar dit woordenboek in de boekhandel. De 44 gulden, die ik er indertijd voor betaalde heeft het al lang en breed opgebracht.

In de les blijven we nog even op het medisch gebied. We spelen een rollenspel waarbij Babcia haar Wnuk advies moet geven bij een verkoudheid met beginnende keelpijn. Lands wijs, lands eer. Ik adviseer drop en menthol. De Oekraïense klasgenoot weet niet wat drop is, dus ik heb een zakje drop voor hem gekocht. We sluiten de les af met hints. In een schoenendoos zitten allemaal medische woorden. We worden in twee groepen van 8 personen verdeeld. (We hebben inmiddels één afvaller). Vervolgens krijgt iedereen twee minuten om zoveel mogelijk woorden uit te beelden. Onze groep wint met zes punten. Voor de jongen uit de Oekraïne liggen de talen zo dicht bij elkaar, dat wanneer hij het woord in z'n eigen taal roept het meestal het juiste antwoord blijkt te zijn.
Bel direct: 0611734944
Hulp nodig? Chat met ons