Pools Online logo
Inloggen cursisten

Dag 19 Het dierenpark is beroemd geworden, door dat de directeur en zijn vrouw in de oorlog Joodse onderduikers verborgen.

Ik begeef mij op weg naar de dierentuin, waar het eerste wat ik doe een kop thee drinken is. Het dierenpark is beroemd geworden, door dat de directeur en zijn vrouw in de oorlog Joodse onderduikers verborgen. Daar is een film over gemaakt. The zoo director's wife. Tot mijn stomme verbazing is die niet verkrijgbaar in het winkeltje bij de dierentuin. In de film zit een mooie scene. Als de vrouw een bepaalde melodie op de piano ging spelen, wisten de Joden dat ze zich moesten verstoppen.

In  logistieke opleidingen geldt de dierentuin als het moeilijkste bedrijf om te organiseren. Aan- en afvoer van dieren, paden en parkeerterreinen aanleggen voor het publiek, ieder dier op tijd van het juiste voedsel voorzien, de horeca organiseren en een winkeltje bij de uitgang. Hier hebben ze er nog een schepje bovenop gedaan. De paden worden aangepast en verlegd, waardoor het in de dierentuin stikt van de doodlopende paadjes.

De dierentuin doet me denken aan de dierentuin van Emmen: nauwelijks een dier te zien. De dieren zijn verstandig, ze houden zich schuil voor de regen, behalve dieren die genieten van water zoals pinguïns en zeerobben en dieren, die in een kooi zitten zoals de papegaaien. Uiteindelijk zie ik iets bewegen, maar het blijkt een medebezoeker te zijn. Als de regen iets afneemt komen de beesten weer naar de mensen kijken en zie ik een neushoorn en twee lama's. Maar zelfs de olifant, die ik in de verte zag wist zich nog te verstoppen voor ik bij hem was. Je kunt zeggen wat je wilt.

De dieren hebben hier enorm de ruimte. Ik besluit de tramhalte op te zoeken. De tas met natte kleren, die ik meesjouw wordt met de minuut zwaarder. Via het mooie Praki park loop ik erheen. In dit park zijn de beren wel thuis. Naar verluid werden verraders door de nazi's hier vroeger niet voor de leeuwen maar voor de beren geworpen. Bij ieder hok staat de naam van een sponser, bijvoorbeeld Leifheit, maar wat ik nou van biogen als sponser moet denken?  
Bel direct: 0611734944