Pools Online logo
Inloggen cursisten

Dag 16 Vandaag wordt de tweede toets afgenomen. Dat zeggen ze welgeteld één dag van te voren, dus als je plannen had gemaakt, kan je die meteen weer afzeggen.

Volgens mij moet dat anders kunnen. Volgens mij worden we trouwens een beetje het slachtoffer van een communicatiefoutje. Dat risico loop je natuurlijk als je om de twee dagen wisselt van docent. De zesde naamval is aangestipt, maar niet uitgebreid behandeld, maar wel onderdeel van de toetsstof. Nu staat een deel van de uitleg gewoon op internet (Polish with Anna), maar dat is één dag van te voren wel heel veel om zelfstandig door te nemen. Toen de ene docente begon met de zesde naamval (Locativus), heeft de ander het niet echt afgemaakt. In plaats daarvan werd ons geleerd om afbeeldingen te beschrijven, zodat we termen leren gebruiken als Na pierwszym planie, na drugim planie enz. ( Op de voorgrond, op de achtergrond).

In het middagprogramma is aandacht voor Pools slang. Dit onderwerp is mij een tikkeltje te hoog gegrepen. Dit wordt nog versterkt doordat de groep B en C bij elkaar is gezet. Vooraan zitten een tweetal studenten, die direct bij alles het juist (of foute) antwoord roepen, waardoor het tempo van de les veel te hoog komt te liggen. De docente laat ze ook iedere keer aan het woord. Het moet toch niet al te moeilijk zijn om te zeggen: "Nu graag iemand, die nog niet aan de beurt is geweest".  Het was me eigenlijk helemaal niet opgevallen. Van de week bij de lunch maakte iemand me erop attent. Toen ging ik erop letten en nu erger ik me eraan. Inderdaad. De docente geeft les aan twee personen en de overige dertig zitten er voor spek en bonen bij. Wat zonde.

Als afsluiting van de week komt er een bloggerin een gastcollege houden. Ze wordt op de gitaar begeleid door een van onze docentes. Aansluitend zoek ik de koelte op van de botanische tuin. Ik heb een boek meegenomen om er rustig te gaan zitten lezen, maar wat een tegenvaller is dit. het is, op de kunstwerken na, niet de moeite waard om hier lang te blijven.Het ziet eruit als een uit z'n krachten gegroeide moestuin, waar allang het onkruid niet meer gewied is. Het enige dat echt het bekijken waard is, heb ik thuis ook  in de tuin staan: rozen en hortensia's.

Bewaar de 10 ZL toegang  en loop door naar de buren: het Lazienkipark en maak voor diezelfde 10 ZL een heerlijke gondelvaart over het meer. Je hebt een mooi zicht op de gebouwen die bij het zomerpaleis van de laatste koning van Zweden, Stanislaw August Panialoski. De overeenkomst met het Poolse woord voor badkamer berust niet op toeval. Het was bedoeld als Spa. In de tuinen lopen pauwen. Een ongelofelijk aantal mensen fotografeert de beestjes alsof ze nog nooit eerder een pauw hebben gezien. De gebouwen zijn te bezoeken. Voor 45 ZL koop je een kaart, waarmee je 6 gebouwen in het park van binnen mag bekijken. Het is slim, om de kaart bij de centrale kassa te kopen, want alleen dan krijg je er een audio guide bij. Wat ook slim is, is niet op sandalen de botanische tuinen in te gaan. Ik heb de hele dag steentjes uit mijn schoenen lopen peuteren.

Eerder dan verwacht ben ik weer thuis. Daar ben ik niet rauwig om, want ik heb iets met mouwen aangetrokken, omdat iemand gezegd had dat het slecht weer werd. Het tegendeel was waar. Nu heb ik tenminste tijd om mijn kamer eens schoon te maken. Dat is zo langzamerhand wel nodig.  
Bel direct: 0611734944