Dag 10 Wat hebben een kikker, een aap en een lieveheersbeestje gemeen? - Pools Online
Pools Online logo
Inloggen cursisten

Dag 10 Wat hebben een kikker, een aap en een lieveheersbeestje gemeen?

De binnenstad is weer vrij toegankelijk. Er was een inauguratie-parade. Ik moet nog uitzoeken wat dat precies is. Of houdt de president hier jaarlijks een toespraak? Vanmiddag wordt ik opgehaald om morgen bij een bbq in de buurt van Torun aanwezig te zijn. Ik ga vandaag met de bus, zodat ik een half uurtje over heb om mijn tas in te pakken.

In de les wordt ons geleerd hoe je van werkwoorden zelfstandige naamwoorden maakt. We leren uitnodigingen schrijven, zowel formeel als informeel en boodschappenlijstjes maken. Dat brengt me meteen bij het onderwerp van vandaag.

De dichtstbijzijnde winkel is de Biedronka (lieveheersbeestje). Die ligt echter niet op de weg naar de universiteit. Op de terugweg vanuit de universiteit ga ik naar de Carrefour Express naast de openbare bibliotheek. Vandaar hoef ik het minst met mijn boodschappen te slepen. Maar als ik smalecz op brood wil eten grijp ik mis. Dit is mijn winkel niet. Halverwege zit nog een Zafka (kikker). Daar hebben ze wel smalecz en ook de heerlijke Poolse room, bedoeld voor in de soep, maar ik gebruik het voor tomatensalade. De derde in de rij origineel Poolse winkels is Malka (aap). Die heb ik hier nog niet gezien. Net zoals Carrefour uit Frankrijk naar Polen is overgewaaid, is Zafka in Nederland te vinden. De Poolse winkel in Swifterbant bijvoorbeeld is aangesloten bij deze keten. Vermoedelijk is dit een franchiseformule.

De kruideniers zijn hier zeven dagen per week open, veelal van 7.00 tot 23.00 uur, in het weekend iets korter. Dat vind ik heel gemakkelijk. Slijterijen zijn hier trouwens 24 uur per dag open. Kennelijk is alcohol iets belangrijker dan brood en boter. Verder wemelt het hier van de Rossmann-winkels, zeg maar de Duitse Kruidvatketen. Soms zitten er wel twee in een straat. Als je de kerk niet in wilt voor de koelte is Rossmann een goed alternatief. Bij de Poolse Rossmann verkopen ze iets, wat ik nog nooit ergens anders gezien heb: earl grey thee met een smaakje, bijvoorbeeld rozenbottel of citroen. Moet je echt eens proberen!

Gisteravond ben ik naar Arkadia gewandeld een supergroot luxues winkelcentrum. Ik wilde cadeautjes meenemen voor de familie waar ik te gast ben. In Polen is een fles wijn voor de gastheer en chocolade of bloemen voor de gatvrouw zeer gebruikelijk.  Ik kies voor Vino Verde (Portugese wijn) en een assortiment Wedel chocolade, een specialiteit uit Warschau. Eerder namen we altijd hagelslag en pindakaas mee uit Nederland. Nu staat het hier gewoon in de supermarkt. Toch neem ik een pot mee. Verder sla ik een voorraad bellenblazen in voor de kinderen.

Warschau leeft ’s nachts. ’s Avonds om half acht loop ik nog naar het winkelcentrum en kan nog op m’n gemak winkelen. Het heeft een luxe uitstraling, maar is zo groot dat ik alleen de benedenverdieping bekijk. De bovenverdieping bewaar ik tot volgende week. In de kelder zit een Maczenie Carrefour. Met een beetje goede wil kan je daar maxiamaal in lezen. En inderdaad doet ie niet onder voor de Franse weidewinkels. Een aantal van mijn leerlingen heeft hier stage gelopen. Hier vind ik alles wat ik nodig heb, van afwasbak tot mes. Ja, eindelijk! Op de messen staat trouwens AMEFA= Apeldoornse messenfabriek. Ik verzamel nog wat cadeautjes voor de kinderen van het gezin waar ik op bezoek ga en voldaan keer ik om half tien weer terug naar mijn kamer.
Bel direct: 0611734944
Hulp nodig? Chat met ons